ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ 2016.

Успешно је завршена међународна конференција „ДИГИТАЛНИ СВЕТ И ПУКОС“ коју је иницирало и организовало Пословно удружење кабловских оператора Србије – ПУКОС. Конференција је одржана Сава Центру, у Београду 26. и 27. априла 2016. године.

На конференцији су, поред кабл-оператора из Србије, присуствовали и представници кабл-оператора Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске, Румуније и Мађарске, као и руководиоци РАТЕЛ-а, РЕМ-а, односно компанија Телеком Србија, SBB-а, TELENOR-a, СОКОЈ-а, ОФПС-а. Учесници конференције били су и највећи домаћи и регионални стручњаци из света телекомуникација и телекомуникационих технологија.

На отварању конференције присутне је поздравио Председник Скупштине ПУКОС-а проф. др Братислав Миловановић и Председник Управног одбора Андрија Беднарик.

Конференцију је отворио Директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор чији поздравни говор можете видети овде.

Специјално предавање по позиву је одржао г. Миодраг Ивковић Директор Сектора за електронске комуникације у РАТЕЛ-у на теме:

– Имплементација Базе података о расположивим капацитетима електронске комуникационе мреже
– Развој 4Г мреже у Србији

Предавање г. Ивковића можете видети овде.

У оквиру отварања конференције у својству представника компаније TELENOR Александра Пековић одржала је презентацију на тему „ICT тржиште у Србији – трендови и перспективе“ коју можете погледати овде.

У току конференције организовани су Технички панели:

– Нове мрежне технологије
– Изазови имплементације нових сервиса
– Нови трендови у техници видео сервиса

По питањима ауторских права одржана је панел дискусија „Начин формирања тарифа накнада за реемитовање ауторских дела“.

У оквиру радног дела конференције одржана је презентација медијске куће „DISCOVERY“ са најавом комерцијалних садржаја, а представник фирме МАРКЕР Зоран Рађен је одржао стручну презентацију са темом „ЕПГ – историја или будућност ТВ програма“ коју можете видети овде. (линк)

Своју комерцијалну понуду су у оквиру изложбеног дела презентовале фирме: SAT-TRAKT, PRO-ELEKTRO, DISCOVERY, ALTERNATIVE SYSTEM INTEGRATION, DTK ELECTRONICS LTD, NETWORK MANAGER DOO, PINK INTERNATIONAL COMPANY, GZT TELKOM-TELNOR, TELESIM DOO, ENEL PS D.O.O., SIBILA DOO, PERSEJ KOMUNIKACIJE, HELIOS DOO BEOGRAD, TELETRONIK AG, FILMBOX INTERNATIONAL LTD, MARCON AG, NORMANN, DETEL.COM D.O.O.

У оквиру неофицијалног дела конференције учесници су имали прилику да се опусте током свечане вечере и музички програм. Такође, традиционално је организован избор за најатрактивнији штанд за који су гласали посетиоци, док су за канал са најиновативнијим садржајем гласали представници кабл-оператора.

За најинтерактивнији штанд је награду освојила фирма SAT-TRACT.

За најиновативнији садржај награду је освојио канал Discovery.