ЗАВРШЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА ДСП 2018

АТРАКТИВАН МЕЂУНАРОДНИ СКУП КАБЛ ОПЕРАТОРА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ НАЈБОЉИ ДО САДА

Током 25. и 26. априла 2018. године, у просторијама београдског Сава Центра, одржана је највећа смотра кабл-оператора на Балкану – трећа по реду конференција ДИГИТАЛНИ СВЕТ И ПУКОС 2018.

Организатори су ослушкујући реакције са претходна два скупа, максимално изашли у сусрет интересовањима више од 260 учесника конференције из земље и иностранства, као и многобројним гостима и кроз тематска предавања , панел дискусије и презентације, обрадили најзначајније и најактуелније теме из области кабловске дистрибуције медијских садржаја. Више од тридесет реномираних излагача – сви релевантни светски произвођачи опреме за телекомуникације, као и заступници програмских садржаја – представили су своје производе и услуге у специјално опремљеном изложбеном делу.

Након уводног поздрава који су присутнима упутили Председник Скупштине ПУКОС-а проф. др Братислав Миловановић и Председник Управног одбора ПУКОС-а Андрија Беднарик, конференцију је својим излагањем на тему „Стратегија развоја мрежа нове генерације до 2023. године“ званично отворила Помоћник Министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација проф. др Ирина Рељин. (Погледајте овде)

У име директора РАТЕЛ-а др Владице Тинтора, посебним излагањем се Драгослав Станижан обратио учесницима конференције, излагањем под насловом „Национални ЦЕРТ Републике Србије“. (Погледај овде)

Занимљиво предавање на тему „Internet of things“ одржао је проф. др Александар Нешковић са београдског ЕТФ-а, док је на тему „GDPR и примена у Републици Србији“ (Погледајте овде) говорио проф. др Драган Прља са Института за упоредно право, такође, из Београда.

У потпуности пратећи агенду конференције уследила је презентација под називом „ВОЛИМ ТВ – Програмски водич будућности“ (Погледајте овде), а на тему будућности телевизије и њеног развоја у односу на нове технологије. Презентацију је одржао Зоран Рађен испред фирме Маркер ЦРМ.

Уследила је презентација „Изазови и трендови у телко индустрији“ (Погледајте овде) која је одржана од стране више представника компаније Неткаст.

Следећа тема била је „Дата центри будућности“ коју су нам представили људи овогодишњег генералног спонзора конференције, компаније FUJITSU.

Изузетно занимљивој дискусији на тему „Развој дистрибутивних мрежа – Садашња и очекивана решења“ посебан печат дали су сами учесници – Чeдомир Петровић (PCT International, Inc.), Antonio Amores (ARRIS), Attila Pester (Teleste).

Мирослав Стантић (Радијус Вектор, Београд), Бранислав Петковић (Sattrakt, Бачка Топола), Владимир Гроздановић (Jotel, Ниш) и Дејан Александров (Vivatel, Шимановци) дискутовали су на отвореном панелу под називом „Имплементација FTTH технологије у Србији“, док су стручне презентације „Advantage of Teleste Remote PHY and D3.1 compatible products“ и „Стратегија за имплементацију 1Gbps сервиса до корисника“ биле задатак за људе из реномираних компанија из иностранства – TELESTE и NORMANN ENGINEERIG.

Са каквим изазовима се сусрећу домаћи и регионални заступници телевизијског садржаја могли смо да испратимо на трибини-дискусији под називом „Власници и дистрибутери садржаја – садашња и очекивана решења односа“. Учесници у дискусији били су представници великих компанија различитих профила који су наведеној теми приступали из сфера својих професија. Било је заиста инспиративно слушати Маријану Вукашиновић испред компаније Телеком Србија, Мимицу Ковач испред Marcon AG (заступника програма BBC, Disney...), Драгана Илића као представника Јотела из Ниша, Драгана Продића (Удружење кабл оператора БИХ) и Џона Грифитса (Non-Executive Chairman Telefederacije).

Посебно атрактиван програм приказан на Гала вечери током крстарења Дунавом и Савом, гастрономски специјалитети и пића, допринели су пријатељском дружењу и учвршћивању пословних контаката између учесника конференције.

Овом приликом су традиционално додељене награде за најинтерактивнији штанд по избору посетилаца конференције, као и за канал за који су кабл-оператори закључили да има најиновативнији садржај у протеклој години.
Награду за најинтерактивнији штанд је освојила фирма FOX INTERNETIONAL CHANNELS, док је за најиновативнији садржај награду освојио канал DISCOVERY.

Посебно признање за пријатеља ПУКОС-а додељено је ДАНИЈЕЛИ ХАЛАС из фирме ПРОЕЛЕКТРО за дугогодишње посвећено и активно учешће у манифестацијама удружења ПУКОС.

Конференција ДСП 2017. је изазвала велико интересовање код компанија које својим пословањем, производима и услугама конвергирају према дистрибутерима медијских садржаја, као и Интернет провајдерима.

Своје представнике на конференцији су делегирале следеће компаније: TELEKOM SRBIJA, SBB, JP POŠTA SRBIJE, TELESTE, ELTEX, NEOTION, WISI, SAT-TRAKT, TELESIM, PRO-ELEKTRO, PERSEJ KOMUNIKACIJE, NETWORK MANAGER, ABG-ADRIATIC BROADBAND GROUP, IBIS INSTRUMENTS, TELETRONIK AG, NORMANN ENGINEERING, CRYPTOGUARD AB, COMTECH KFT, SUPERDOT, FOX NETWORKS GROUP, VIASAT WORLD LIMITED, DETEL. COM, OPTIWELLA, ENEL PS, VIACOM GLOBAL HUNGARY, MARCON AG, BBC, DISNEY, PINK INTERNATIONAL COMPANY, DTK ELETRONICS LTD., SIBILA, DISCOVERY, EPIC, TELEMARK KDS.

Осим организатора и учесника, који су конференцију оценили као веома успешну, њен садржај су испратили и бројни медији путем објава одломака из садржаја, као и интервјуима важних актера и општим информацијама.

Видео

Фотографије

УЧИТАЈ ЈОШ